Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο καθηγητή για μαθήματα
Διαχρονικά τα φροντιστηριακά μαθήματα αποδεικνύονται ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος διδασκαλίας καθώς προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε σπουδαστή. Συχνά και απολύτως εσφαλμένα αποκαλούνται ως ‘’παραπαιδεία’’. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι ‘’παραπαιδεία’’ σημαίνει παράνομη διδασκαλία μαθημάτων χωρίς άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Όταν τα Ιδιωτικά Φροντιστήρια λειτουργούν με άδεια από το Υπουργείο κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί καταχρηστικά τον όρο αυτό. Ποια είναι όμως τα κριτήρια με βάση τα οποία θα κάνεις την επιλογή του κατάλληλου εκπαιδευτικού που θα σε καθοδηγήσει στη διάρκεια των σπουδών σου; Ας ξεκινήσουμε λίγο αντίστροφα αναφέροντας ποια δεν πρέπει να είναι τα κριτήριά σου.
ΛΑΘΟΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
1.Κόστος : Το κόστος ενός προϊόντος ασφαλώς και είναι σημαντικός παράγοντας στις επιλογές προϊόντων που κάνουμε . Στην προκειμένη περίπτωση όμως είναι λανθασμένο κριτήριο. Δεν μπορείς να επιλέξεις υπηρεσίες εκπαίδευσης με βάση το κόστος. Ένας εκπαιδευτικός αξιολογεί τις υπηρεσίες που προσφέρει με βάση δικά του υποκειμενικά κριτήρια που εσύ συχνά δεν γνωρίζεις. Μπορεί συνεπώς να ορίζει μια χαμηλή τιμή γιατί νιώθει ότι προσφέρει χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες. Θα επέλεγες ποτέ ένα γιατρό για μια σοβαρή επέμβαση με κριτήριο αν είναι οικονομικός; Αν επιλέξεις έναν εκπαιδευτικό με κριτήριο το κόστος (χωρίς άλλα κριτήρια) το πιθανότερο είναι να πετάξεις αυτά τα χρήματα που αποφάσισες να διαθέσεις. Από την άλλη πλευρά και ένας ακριβός καθηγητής δεν σημαίνει κατ’ανάγκη ότι είναι ο καλύτερος . Υπάρχει το ενδεχόμενο να εργάζεται λίγες ώρες και άρα να επιδιώκει κάποια ακριβά μαθήματα για να καλύπτει τις ανάγκες του. Το κόστος ως κριτήριο επιλογής πρέπει να έρχεται τελευταίο και διευκρινίζω τι σημαίνει αυτό. Μόλις εντοπίσω τον κατάλληλο εκπαιδευτικό με βάση τα σωστά κριτήρια τότε θα δω αν μπορώ ή όχι να καλύψω το κόστος . Αν δεν καλύπτει τα υπόλοιπα κριτήρια δεν θα τον επιλέξω είτε είναι φθηνός είτε είναι ακριβός.
- Πόσο ψηλά εμφανίζεται στο google και γενικά στις μηχανές αναζήτησης :Αν επιλέγω καθηγητή με βάση το ποιος εμφανίζεται πρώτος στην αναζήτηση στο google τότε μάλλον δεν έχω πάρει πολύ σοβαρά τη διαδικασία των σπουδών μου. Στις μηχανές αναζήτησης εμφανίζεται πιο ψηλά το φροντιστήριο που δαπανάει τα περισσότερα χρήματα στη διαφήμιση . Όμως αυτόνοητο είναι ότι ούτε αυτό μπορεί να είναι το σωστό κριτήριο επιλογής.
Ας περάσουμε τώρα στα σωστά κριτήρια :
ΣΩΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
1.Επιλογή πτυχιούχου εκπαιδευτικού και όχι εμπειρικού γνώστη ή πρώην σπουδαστή: Για να επιλέξεις καθηγητή με ορθό τρόπο το πρώτιστο κριτήριο είναι το αυτονόητο που δυστυχώς όμως συχνά παύει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.Επίλεξε καθηγητή με την απαραίτητη ακαδημαϊκή κατάρτιση. Αν χρειάζεσαι βοήθεια σε μαθήματα οικονομικής κατεύθυνσης επίλεξε πτυχιούχο καθηγητή οικονομικού τμήματος. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί μη πτυχιούχοι που απλά συμπληρώνουν το εισόδημά τους κάνοντας μαθήματα. Φαντάζομαι δεν θα επέλεγες ποτέ να σε χειρουργήσει κάποιος εμπειρικός γιατρός χωρίς πτυχίο ιατρικής. Επιπλέον πολλοί απόφοιτοι θεωρούν ότι ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους ή και πριν ακόμα είναι αυτομάτως ικανοί να διδάξουν στο ίδιο Πανεπιστήμιο από το οποίο μόλις αποφοίτησαν. Προσωπική μου γνώμη ότι για να διδάξεις πρέπει να έχεις ολοκληρώσει σπουδές σε υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο από αυτό που θέλεις να διδάξεις . Φαντάζομαι και πάλι ότι δεν θα επέλεγες ποτέ να σε θεράπευσει ένας πρώην ασθενής που μόλις θεραπεύτηκε ο ίδιος. Ζήτα λοιπόν χωρίς φόβο από τον εκπαιδευτικό να σου επιδείξει τα πτυχία που κατέχει .
- Επίλεξε εκπαιδευτικό με εξειδίκευση σε αυτό που σπουδάζεις : Ένας καθηγητής δεν μπορεί να έχει εξειδίκευση σε όλα τα Πανεπιστήμια και σε όλα τα αντικείμενα σπουδών. Με μια απλή κουβέντα μαζί του μπορείς εύκολα να καταλάβεις εάν γνωρίζει επακριβώς το δικό σου πρόγραμμα σπουδών . Ένας καθηγητής μπορεί να έχει γνώσεις αλλά μπορεί να μην έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με το δικό σου Πανεπιστημιακό πρόγραμμα. Άρα πιθανώς δεν γνωρίζει τα σημεία που πρέπει να εστιάσει για να σε καθοδηγήσει σωστά ειδικά εαν μιλάμε για προετοιμασία εξετάσεων.
- Επίλεξε καθηγητή με μεταδοτικότητα : Οι πιστοποιημένες γνώσεις όπως προανέφερα είναι απαραίτητο προσόν ενός καθηγητή. Είναι απαραίτητο όμως να συνδυάζονται με τη μεταδοτικότητα. Όταν λέμε μεταδοτικότητα εννοούμε να έχει ο καθηγητής τον τρόπο να σου επικοινωνήσει σωστά τις γνώσεις του και να έχει δική του μεθοδολογία που από την εμπειρία του θα βοηθήσει το σπουδαστή να κατανοήσει την ύλη. Ο καθηγητής του φροντιστηρίου οφείλει να παρουσιάσει κάτι περισσότερο, κάτι ξεχωριστό , κάτι δικό του που θα βοηθήσει το σπουδαστή να απλοποιήσει στο μυαλό του τα βιβλία ή τις πανεπιστημιακές σημειώσεις και διαλέξεις. Τη μεταδοτικότητα ενός καθηγητή συχνά την αντιλαμβάνεσαι από το πρώτο κιόλας μάθημα που κάνεις μαζί του. (Εδώ φυσικά λειτουργούν αποδοτικά και οι συστάσεις που θα λάβεις από προηγούμενους σπουδαστές που συνεργάστηκαν μαζί του).
- Επίλεξε καθηγητή με έτοιμες σημειώσεις : Αν ο καθηγητής που θα επιλέξεις να συνεργαστείς δεν έχει έτοιμες δικές του σημειώσεις το πιθανότερο είναι να μάθετε μαζί το μάθημα μέσα στη χρονιά.
- Επίλεξε καθηγητή με την εμφάνιση (εσωτερική και εξωτερική ) που σου ταιριάζει : Και όμως αν και φαίνεται επιφανειακό κριτήριο είναι άκρως σημαντικό. Είναι απαραίτητο να επιλέξεις να συνεργαστείς με άνθρωπο που θα έχεις από την πρώτη ίσως κιόλας επαφή την κατάλληλη χημεία . Δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους. Δεν γίνεται να σε εμπνεύσει κάποιος καθηγητής που σου είναι απωθητικός είτε ο τρόπος που μιλάει είτε ακόμα και η εξωτερική του εμφάνιση.